Navigation und Service

Zielgruppeneinstiege

Hinweis zur Verwendung von Cookies

Mit dem Klick auf "Erlauben" erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Ihren Aufenthalt auf der Seite anonymisiert aufzeichnen. Die Auswertungen enthalten keine personenbezogenen Daten und werden ausschließlich zur Analyse, Pflege und Verbesserung unseres Internetauftritts eingesetzt. Weitere Informationen zum Datenschutz erhalten Sie über den folgenden Link: Datenschutz

OK

Abstract zur Publikation: Zusammenhang von Ernährungsmustern und ausgewählten Biomarkern bei Jugendlichen

Rabenberg M, Richter A, Mensink GBM (2010): Zusammenhang von Ernährungsmustern und ausgewählten Biomarkern bei Jugendlichen
UMID: Umwelt und Mensch - Informationsdienst 4: 25-30.

Purpose: Using data from the German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents (KiGGS), associations between dietary patterns and biochemical biomarkers are identified.
Study design and study population: KiGGS is a representative cross-sectional study assessing children’s and adolescent’s health in Germany. The survey was conducted by the Robert Koch-Institute between May 2003 and May 2006. 17,641 children and adolescents aged 0 to 17 years took part in this survey including interviews and physical examinations. Methodology: 5,487 adolescents (2,795 boys and 2,692 girls) ages 12 to
17 answered questions on their food consumption in a Food Frequency Questionnaire (FFQ). Additionally, blood samples were taken. With Principal Component Analysis, two major dietary patterns could be determined.
Within these analyses, the participants obtained a score according to the degree to which they conformed to each pattern. Based on these scores, the individuals were categorised into quartiles for sex and age groups separately. Using One-Way Analysis of Variance the adjusted and unadjusted means of the biomarkers Folate, Vitamin B12 and Homocysteine were calculated for every quartile. Results and Conclusion: Significant associations between selected biomarkers and the quartiles of the major dietary patterns were seen. This may have implications for target-group-specific preventive measures to improve nutrition among adolescents.

Zusatzinformationen

Gesundheits­monitoring

In­fek­ti­ons­schutz

Forschung

Kom­mis­sio­nen

Ser­vice

Das Robert Koch-Institut ist ein Bundesinstitut im Geschäftsbereich des Bundesministeriums für Gesundheit

© Robert Koch-Institut

Alle Rechte vorbehalten, soweit nicht ausdrücklich anders vermerkt.